Bukowiec, nu een klein gehucht ....


Theehuis in Bukowiec
Ooit was Bukowiec een vrij belangrijke plaats omdat de zomerresidentie van graaf en gravin von Reden er gevestigd was.Waarschijnlijk stel je jezelf nu de vraag wie deze graaf en gravin dan wel zijn en waarom zij belangrijk waren voor deze streek. Op dit ogenblik gaan we jullie zeker niet vervelen met een ellenlange opsomming van alles wat er over hen bekend is. Wel gaan we die verwezenlijkingen aangeven waar we vandaag nog steeds van kunnen genieten. We kunnen beginnen met "Pałac Bukowiec", zeker niet het mooiste van de kastelen in de omgeving, maar wel eentje dat nog steeds zeer actief wordt gebruikt. Het herbergt namelijk de diensten die verantwoordelijk zijn voor het "Karkonosze Natuurgebied". Pałac Bukowiec kan bezocht worden en niettegenstaande er slechts enkele kamers werden gerenoveerd, zal men jullie met heel veel enthousiasme rondleiden. Je kan er ook heel wat documentatie verkrijgen over de regio. Het pałac wordt regelmatig gebruikt om voordrachten, feestjes, vernissages of miniconcerten te organiseren.

Het belangrijkste wat gravin von Reden heeft nagelaten in Bukowiec, is de zeer uitgestrekte landschapstuin.

De gasten van vakantiewoning Beztroski Dom vinden in de woningen een volledig uitgeschreven wandeling in dat mooie park dat in 2016 voor het grootste deel terug in orde werd gebracht. Ook de abdijruïne, de torenruïne en het theehuis werden gerenoveerd. Enkel de amphitheaterruïne staat er nog wat verwaarloosd bij.

De oude schuren van het kasteel zijn ook gedeeltelijk gerenoveerd en bieden nu plaats aan een klein café, een tentoonstellingsruimte waar men ook regelmatig concerten organiseert en een toeristisch bureau. Op het moment van schrijven van dit artikel worden de paardenstallen die in 2002 uitbrandden, terug opgebouwd om er een jeugdherberg van te maken.

Misschien wel de bekendste erfenis die gravin von Reden heeft nagelaten, is de Wang kerk in Karpacz. Het is een typisch Noors, protestants kerkje dat werd overgebracht van het Noorse Wang, naar het Pruisische Krummhübel, nu Karpacz. Het kerkje was een geschenk van koning Frederik Willem III aan de gravin.

Het kerkje is volledig autentiek op de toren na, die erbij gebouwd is om de regelmatige hevige stormwinden die van Sneeuwkop komen te breken.

Het kerkje wordt nog steeds gebruikt om er protestantse diensten in te houden.
Zicht op het rustige Bukowiec


Nu is Bukowiec een klein gehucht van Mysłakowice en wonen er minder dan 1.000 personen, ons inbegrepen. Tot enkele jaren geleden was er ook echt niets te beleven, maar daar komt nu wel heel snel heel veel verandering in.
We zullen later nog dieper ingaan op het belang van de graaf en gravin von Reden, de landschapstuin in Bukowiec en de Wang kerk in Karpacz. Nu weten de vakantiegasten die in de vakantiewoning Beztroski Dom verblijven toch al iets meer over Bukowiec.
Onze volgende blog zal gaan over de tirolerhuizen in Mysłakowice.
Tot later.

Reacties

Populaire posts van deze blog

De wondere wereld van kristal

Jelenia Góra - Parel van de Karkonosze

Waarom deze blog?