De wondere wereld van kristal

Ervaar de kunst en ambachten bij Huta Julia in het wonderschone Neder-Silezië.

Polen telde ooit 68 kristalfabrieken, waar op ambachtelijke wijze kristalglas geblazen, gepolijst, gekleurd en gegraveerd werd. Van deze fabrieken is er nog maar één over. In Piechowice, aan de voet van het Reuzengebergte in het wonderschone Neder-Silezië, staat al bijna 150 jaar de wereldvermaarde kristalfabriek Huta Julia. Hier worden met ouderwets vakwerk de mooiste producten van kristal gemaakt. De leiding van het bedrijf is allesbehalve ouderwets. En dat is precies waarom Huta Julia nog steeds een bloeiend bedrijf is. "Behalve winst maken, willen wij een traditie in stand houden", vertelt Bartek Browarny, mede-bedrijfsleider van Huta Julia.

Door Stephan van Berkel 
(gast van vakantiewoning Beztroski Dom)

Een van de belangrijke redenen waarom kristalfabriek Huta Julia wél heeft overleefd en zelfs wereldwijd succesvol is, is de keuze geweest om toeristen binnen te halen. Bij de fabriek bevinden zich ook twee fraaie winkels, een restaurant, een speeltuin en een ruimte waar bezoekers een workshop glas graveren kunnen volgen. 

Ook worden in de fabriek rondleidingen gegeven, waar de bezoekers zich kunnen vergapen aan eeuwenoude ambachten als glasblazen, polijsten, kleuren en graveren. 


"95 procent van het productieproces wordt hier echt met de hand gedaan" vertelt Bartek Browarny. "Daardoor is ook elk product uniek. Je vindt er niet twee die precies hetzelfde zijn. Ons is er alles aan gelegen om in tijden van industrialisatie, waarin veel productiebedrijven naar China verhuizen, onze traditie en ambachten hier te behouden. We willen ook de jonge generatie laten merken hoe belangrijk deze traditie is. Wie een rondleiding krijgt in onze fabriek, voelt de hitte van de ovens en hoe hard het werken is voor onze vakmensen. Zelfs mensen die niet van kristal houden, worden betoverd als ze zien hoe het gemaakt wordt."

De geschiedenis van Huta Julia begint in 1866, als Friedrich Wilhelm Heckert, het petekind van de Duitse keizer, vanuit Berlijn neerstrijkt in Piechowice (Petersdorf). Neder-Silezië hoorde destijds nog bij Duitsland. Heckert bouwde hier een raffinaderij die zich specialiseerde in kroonluchters en kristallen spiegels. In de loop der jaren werden de activiteiten uitgebreid met de productie van gekleurd kristalglas, polijsten en graveren. Het bedrijf werd geroemd om de kwaliteit van het kristal. Later volgden fusies met andere kristalfabrieken. Na de Tweede Wereldoorlog, toen Neder-Silezië aan Polen werd overgedragen, werden Poolse ambachtslieden opgeleid door hun Duitse meesters. Sinds 1958 draagt de fabriek de naam Julia. Er werken 130 mensen, voornamelijk kunstenaars en ambachtslieden. Glas blazen en bewerken is een uitstervend beroep. Huta Julia leidt daarom de mensen zelf op.

Huta Julia is niet alleen in Polen een begrip. Bartek Browarny: "Negentig procent van de productie gaat naar het buitenland. We exporteren naar 50 landen, zoals Saoudi-Arabië, de Verenigde Staten, Frankrijk, Cambodja en Marokko. Ook Nederland en België. We maken zo’n 200.000 producten per jaar tussen de 300 en 500 verschillende producten. We produceren zelfs voor andere befaamde kristalhuizen. Het kristal van het Ierse Waterford wordt al meer dan 10 jaar bij ons gemaakt."

Ook Koningshuizen weten de weg naar Huta Julia te vinden. Zo leverde het Poolse bedrijf kristallen decoraties voor het huwelijk van Prins William en Kte Middleton in Engeland. Huta Julia produceert eveneens een eigen kristallijn. "Zelfs de jongere generaties weten kristal weer te waarderen", legt Bartek Browarny uit. "We zijn enkele weken geleden begonnen met een nieuwe, moderne en trendy lijn. Kristal doet het namelijk ook prima in een modern interieur."
                                         -------------------------------------------------------
In een volgende blogpost gaan we ons lievelingsrestaurant een bezoekje brengen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Een wintervakantie in het Reuzengebergte

Tirolerhuizen in Mysłakowice

Jelenia Góra - Parel van de Karkonosze