Paasmaandag - Śmigus-Dyngus

Het was weer zo laat. Op Paasmaandag krijgen alle Polen kriebels in hun handen. Het maakt niet uit waar ze zijn. In het thuisland of elders, op Paasmaandag moeten ze met water kunnen gooien. Heel wat Polen sturen elkaar trouwens samen met hun Paaswensen ook een gezellige natte Paasmaandag toe.
Wij maakten reeds in 1998 kennis met dit fenomeen. Wij waren uitgenodigd voor het Paasweekend bij vrienden. Op Paasdag zelf werd er een maaltijd op tafel gezet waarmee ze een heel garnizoen kunnen te eten geven. Eten en natuurlijk heel veel drinken, vooral vodka en dan nog het liefst van al zelfgestookte vodka. Wij West Europeanen zijn gewoon aan Bourgondische maaltijden, maar wat er daar werd aangeboden was een overtreffende trap van Bourgondisch. Het gevolg was, veel te veel gegeten en een alcoholvergiftiging. De bedoeling was dan ook om op Paasmaandag uit te zweten en te slapen, maar dat was buiten de Poolse traditie van die dag gerekend. Ik werd van ‘s morgens vroeg getracteerd op een emmer koud water en dat ik nog in mijn bed lag was bijkomstig en van geen tel. Wij wisten niet wat er gebeurde en we waren nog meer verbaasd toen we iets later merkten dat overal in de wijk mensen achter mensen liepen met een emmer water. Het was niet mogelijk droog te blijven met al dat watergeweld.
Natuurlijk vroegen we ons af wat dit te betekenen had en het bleek een zeer oude traditite te zijn met de naam Śmigus-Dyngus. Deze traditie stamt uit het oude heidense geloof. Water zorgde voor gezondheid en vruchtbaarheid en was ook een voorbode voor de aankomende lente. Eigenlijk was het de bedoeling dat de mannen de vrouwen natgooide, maar die vrouwen lieten zich niet doen en bereidde zich steeds beter voor op een watergevecht. Nu zijn er plaatsen waar de emmers op Paasdag al klaar worden gezet naast het bed.
Dit jaar beslisten we om niet naar onze vakantiewoning Beztroski Dom te gaan, maar de Paasvakantie in België door te brengen. Wij dachten dan ook helemmal niet aan een natte Paasmaandag, tot de Paaswensen van onze Poolse vrienden binnen kwamen. Er waren er zelfs bij die ons toch symbolisch nat wilden gooien en ons dan maar een filmpje opstuurden. Je kan hier zelf ook van het filmpje genieten.


                                             

De volgende blogpost zal over kristalfabriek Julia handelen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

De wondere wereld van kristal

Jelenia Góra - Parel van de Karkonosze

Waarom deze blog?