Jelenia Góra - Parel van de Karkonosze

Het was Boleslaw III die in het jaar 1108 een verdedigingsburcht oprichtte in een door bergen omgeven keteldal. Hiermee werd de kiem gelegd van Jelenia Góra.

Bijna 900 jaar geschiedenis, vele bezienswaardigheden, warmwaterbronnen en de schilderachtige ligging leverde de stad al snel de naam “Parel van de Karkonosze” op. Of dit terecht is kunt u het beste zelf beoordelen. Alle straten in de oude binnenstad leiden naar de markt, welke omgeven is met mooie barrokhuizen en arcadebogen en waar de gasten worden begroet door trompetgeschal vanuit de stadstoren.

Van hieruit loopt een toeristische route langs de resten van de verdedigingsmuren, gotiek en barok kerken, huizen met oude gevels uit verschillende tijden, naar kastelen en paleizen. De musea bevatten vele schatten o.a. De grootste verzameling kunstwerken van glas in Polen, een interessante verzameling van geprepareerde vogels en vlinders en vele andere tentoonstellingen.
De warmwaterbronnen in Cieplice - stadsdeel van Jelenia Góra - trekken al eeuwenlang mensen aan om te kuren. Hier worden behandelingen gegeven voor o.a. bewegingsorganen, urinewegen en oogziekten. Een wandeling door het prachtige park of het bijwonen van een concert of ander cultureel programma is een goede aanvulling op de kuur.
Vanaf bijna elk punt in de stad ziet u bergen en bossen die men lopend in een paar minuten kan bereiken. Een wandeling door het Nationaal Park van Karkonosze en andere landschappelijke parken die aan de stad grenzen vormen een prima gelegenheid om kennis of hernieuwd kennis te maken met de vaak nog ongerepte natuur.
Voor de actieve vakantieganger biedt Jelenia Góra o.a. Fietsexcursies, paardrijden, paragliding, bergbeklimmen en rondvluchten boven de omgeving aan. In de winter nodigt Jelenia Góra jullie uit om op de vlakbij gelegen “Łysa Góra” op goed geprepareerde routes van het skiën of langlaufen te komen genieten.

In Jelenia Góra vinden het gehele jaar door concerten, tentoonstellingen, toneeluitvoeringen en muziekfestivals plaats. Het Orgelfestival “Silesia Sonans”, Festival van de Weense Muziek, Krokus Jazz Festival en het internationaal Straattoneel Festival maken een vast deel uit van onze jaarlijkse festiviteitenkalender. Zeker de moeite waard om eens bij te wonen.

Talrijke restaurants nodigen u uit voor de traditionele gerechten van de Poolse keuken, en op de vele terrasjes en in de pubs kunt u aangenaam uw tijd doorbrengen en met nieuwe vrienden kennis maken.
Maakt u plannen voor een vakantie, vergeet dan niet Jelenia Góra - de Parel van de Karkonosze, een mooie en gastvrije stad aan de voet van het Reuzengebergte, op uw lijstje te plaatsen.

Deze tekst werd overgenomen van een brochure uitgegeven door het “Centrum Informacji Turystycznej i Kulturalnej w Jeleniej Górze”. De originele tekst werd geschreven door Barbara Różycka-Jaskólska. De foto’s zijn van Wim Van den Eeden en Tom De Mulder.

Jelenia Góra ligt op 15 km van onze vakantiewoning Beztroski Dom. Voor méér informatie over onze vakantiewoning nodigen wij jullie uit om onze website www.beztroski.com te bezoeken.

Het is de bedoeling om in de toekomst de hierboven besproken activiteiten en bezienswaardigheden uitgebreider te beschrijven in nieuwe blogspots.
Tot later

Reacties

Populaire posts van deze blog

De wondere wereld van kristal

Waarom deze blog?